Nyhetsarkiv

Postad 2016-04-06

Fin start för Fiskebys biogas

Fiskebys biogasanläggning omvandlar rester av cellulosa och stärkelse  i vattnet från returpappersåtervinningen till högvärdig metangas. Anläggningen startade i augusti 2015 och driften har ända sedan starten gått bra. Processavloppsvattnet är synnerligen väl lämpat för gasproduktion. 
 
Hjärtat i biogasanläggningen är IC-reaktorn som innehåller en stationär bädd av gasproducerande bakterieslamkulor, så kallade granuler. Dessa omvandlar cellulosarester i processavloppsvattnet till klimatneutral gas.
 
Det gäller att vårda bakterieslamkulturen väl för att omvandlingen ska fungera bra. Vi kan konstatera att vi har en så stark tillväxt av högkvalitativt bakterieslam att vi till och med kan sälja delar av vårt slam till andra nystartade biogasanläggningar runt om i världen. 
 
Fiskebys biogasanläggning skapar alltså flera värden ur processavloppsvattnet. Dels i form av den energi som finns i biogasen, dels genom att avlasta den befintliga vattenreningsanläggningen och slutligen genom att hjälpa andra nystartade biogasanläggningar med bakterieslam.
‹ Tillbaka till nyheter