Nyhetsarkiv

Postad 2015-09-04

En förpacknings återvinningsresa

En mjölkförpackning blir till en pizzakartong och ett pastapaket blir till en glasskartong. Svårare än så är det inte. Men hur går det till?

Här kan du följa de tomma kartong- förpackningarnas väg från ditt kök till ny produkt genom en illustrationen som är framtagen i samarbete med Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

 

 

 

 

1. Lägg alla pappersförpackningar på din återvinningsstation. De hämtas och körs till en uppsamlingsplats där de balas innan de transporteras vidare till Fiskeby. Till oss på Fiskeby anländer 30 långtradare per dygn med återvunna förpackningar. Varje bal väger cirka 700 kilo.

2. På Fiskeby börjar förpackningarna sin resa mot nytt liv när balarna klipps isär och matas in i en trettio meter lång, roterande, upplösningstrumma tillsammans med vanligt vatten. Trumman fungerar som en gigantisk tvättmaskin som sönderdelar kartongen till enskilda pappersfiber.

3.  Sedan är det dags för pappersfibrerna, uppdelat på fyra olika preparerade pappersmassor, att pressas samman till det laminat som vi kallar kartong.

4. Efter torkning och behandling av kartongytan är det dags att skära den färdiga kartongen till de format som kunderna önskar. Kartongen säljs till tryckerier och förpackningstillverkare för att sedan återuppstå som pizzakartong, glasspaket eller liknande. En pappersfiber kan användas sex till åtta gånger innan den är uttjänt.

Klicka här för att se en större bild

 

‹ Tillbaka till nyheter