Nyhetsarkiv

Postad 2013-06-20

Bättre återvinna än bränna

Kartonger från drycker är smartast att materialåtervinna. Det visar en ny studie från IVL Svenska Miljöinstitutet. Materialåtervinning av ett ton dryckeskartong sparar 27 000 MJ energi. Det är 7 000 MJ mer än vad energiåtervinning sparar. Studien visar också att motsvarande klimatbesparing för materialåtervinning är 70 kg koldioxid och 5 kg vid energiåtervinning.

Enligt rapporten återvanns 11 000 ton dryckeskartonger i Sverige förra året. Att återvinna ett ton dryckeskartong jämfört med energiåtervinning sparar idag cirka 7600 MJ energi. Det motsvarar ca 100 000 timmars brinntid för en led-lampa. Uppskalat till förra årets 11 000 ton motsvarar energibesparingen i teorin mer än en miljard timmars brinntid för lågenergilampor. Besparingen av koldioxid motsvarar ett års bilkörning för 210 personbilar.

Det är på Fiskeby det händer. Fiskeby är Skandinaviens enda tillverkare av returfiberbaserad kartong och vi tar som enda bruk i Skandinavien emot använda plastbelagda förpackningar exempelvis mjölkförpackningar. Pappersfibern i förpackningarna blir till råvara i vår kartongproduktion och plasten eldas i vår energianläggning tillsammans med andra biprodukter. Läs mer om vår tillverkning
 

‹ Tillbaka till nyheter